Ruimte voor ondersteuning bij zingeving

Iedereen kan een periode hebben waarin jij of een naaste zich afvraagt: “Waarom gebeurt dit mij? Is er meer in het leven dan alleen mijn ziekte of problemen of verdriet? Wat is mijn leven waard?”

Hoe kunnen we omgaan met veranderingen?

Grote veranderingen of verliezen in het leven kunnen maken dat deze vragen sterker opspelen. Niets is vanzelfsprekend meer. We kijken met nieuwe ogen naar ons leven.

Levensvragen bij ouder worden of sterven

Soms gaan levensvragen over ouder worden. Wat als ik afhankelijk word van anderen? Zal ik in de steek worden gelaten? Ben ik dan niet alleen maar een last voor anderen? Als iemand (ernstig) ziek is kan hij/zij zich zorgen maken over zijn/haar familie. “Hoe zouden mijn partner of kinderen zich redden zonder mij? Hoe en wanneer neem ik afscheid? Kan ik iemand vergeven of vragen om vergeving? Hoe doe ik dat?”

Zingeving voor mantelzorgers

Als mantelzorger kan je geconfronteerd worden met de levensvragen van de ander. Tegelijkertijd kan hun worsteling resoneren met je eigen twijfels en vraagtekens over het leven, ziek zijn en sterven. De zieke persoon heeft vertrouwen en geruststelling nodig – hoe vind ik vertrouwen in een proces van aftakeling en onzekerheid?

Je kunt ook gemengde gevoelens hebben over de zieke waar je je schuldig over voelt. Je vraagt je af hoe je je dierbare kunt helpen terwijl je zelf zoveel verdriet hebt. Hoe kun je ze het gevoel geven dat hun leven nog steeds telt?

Zingeving voor de zorgprofessional

Hoe ga je er als professioneel zorgverlener mee om als een patiënt ergens mee worstelt en er geen geestelijke verzorger in de buurt is? Je hebt het gevoel dat je een wijs antwoord moet kunnen bieden. Wat is de meest behulpzame respons?

Activiteiten

Sinds kort heeft CareSpace een eigen centrum in Amsterdam-West. Samen met een klein collectief – een meditatie leraar, yoga docent en rouw- en verliesbegeleider – hebben we 10D ingericht als vriendelijke oase van rust middenin de stad. Een plek waar je makkelijk tot jezelf komt en ondersteuning vindt. Kom…

Luistersupport

Wil je met iemand je verhaal delen? Hoe het voor je is om betrokken te zijn bij iemand die gaat sterven, wat je meemaakt, waar je je zorgen over maakt.

Bij onze werkwijze vind je meer informatie over luistersupport.

"De betekenis van het leven verschilt van mens tot mens, van dag tot dag en van uur tot uur. Wat daarom telt is niet de betekenis van het leven in het algemeen, maar meer de specifieke betekenis van het leven van een persoon op een bepaald moment."

Victor Frankl

Waarbij kunnen we je ondersteunen in jouw zorg voor anderen?

Blijf op de hoogte van onze activiteiten

Op de hoogte blijven van onze trainingen, workshops, lezingen en andere activiteiten? Schrijf je nu in en ontvang 1x per maand een update.

Wanneer je je inschrijft ga je akkoord met ons privacy beleid. Na inschrijving kan je je altijd weer uitschrijven