Ruimte voor zorg voor jezelf

Goede zelf-zorg is onmisbaar als het gaat om effectieve zorg en ondersteuning van anderen. Hoe beter we in ons vel zitten, hoe beter we om kunnen gaan met stress, verandering en verlies op de werkvloer. Én hoe meer voldoening we kunnen ervaren in ons werk en in het contact met patiënten/cliënten.

Grenzen bewaken

Onze trainingen en retraites voor zorg- en hulpverleners bieden praktische adviezen en handvatten voor het verlichten van stress. Maar ook van de impact die het aanzien van zwaar of langdurig lijden kan hebben. Deelnemers leren hoe ze momenten van ontspanning en rust kunnen creëren tijdens het werk. En hoe ze hun grenzen beter herkennen om burnout te helpen voorkomen.

Zelf-compassie

Zelf-compassie wordt in neurowetenschappelijk onderzoek steeds meer herkend als essentieel onderdeel van effectieve en duurzame zorg. Een gezonde relatie met je eigen lijden leidt vaker naar een begripvolle houding ten opzicht van anderen.

Activiteiten

Goed begin! Dinsdagochtend meditatie

Ruimte maken om goed voor jezelf te zorgen is essentieel – vooral als je voor anderen zorgt. Begin de dag goed met een geleide meditatie met Lieke en Annie! Elke dinsdagochtend maken we een compassievolle intentie voor de dag. Ook nemen we de tijd om

Lees verder »

Compassievol aanwezig zijn

Trainingsweekend voor professionele zorg- en hulpverleners en getrainde vrijwilligers. Effectief in kunnen spelen op de behoeften van onze patiënten/ cliënten, is een continue uitdaging op zowel professioneel als op persoonlijk niveau. Compassievol aanwezig zijn leert ons praktijkgerichte vaardigheden in de zorg voor en communicatie met

Lees verder »

Aanwezig zijn in zorg

Trainingsdag voor professionele zorg- en hulpverleners en getrainde vrijwilligers. Professioneel zorgen voor anderen kan heel vervullend en betekenisvol zijn. Toch kunnen we uitgeput en moedeloos raken als we langdurig geconfronteerd worden met (ernstige) ziekte, sterven en rouw. We lopen daardoor het risico van burnout op,

Lees verder »
"Sommige nieuwere benaderingen van zelfzorg benadrukken de waarde van zelfbewustzijn of opmerkzaamheid bij de clinicus. Er is groeiend data die aantoont dat zelfgewaarzijn in zichzelf beschermend is. Zelfgewaarzijn kan de clinicus in staat stellen om zeer aanwezig, gevoelig afgestemd, goed begrenzend en, het belangrijkst, oprecht te zijn voor iemand die lijdt. Dit in zelfs de meest stressvolle situaties en op een manier dat voor de clinicus mogelijk maakt zowel te ontvangen als te geven tijdens de klinische afspraak.
Michael Kearney and Radhule Weininger uit "Awake at the Bedside: Contemplative teachings on palliative and end-of-life care"