Ruimte voor zorg voor jezelf

Goede zelf-zorg is onmisbaar als het gaat om effectieve zorg en ondersteuning van anderen. Hoe beter we in ons vel zitten, hoe beter we om kunnen gaan met stress, verandering en verlies op de werkvloer. Én hoe meer voldoening we kunnen ervaren in ons werk en in het contact met patiënten/cliënten.

Grenzen bewaken

Onze trainingen en retraites voor zorg- en hulpverleners bieden praktische adviezen en handvatten voor het verlichten van stress. Maar ook van de impact die het aanzien van zwaar of langdurig lijden kan hebben. Deelnemers leren hoe ze momenten van ontspanning en rust kunnen creëren tijdens het werk. En hoe ze hun grenzen beter herkennen om burnout te helpen voorkomen.

Zelf-compassie

Zelf-compassie wordt in neurowetenschappelijk onderzoek steeds meer herkend als essentieel onderdeel van effectieve en duurzame zorg. Een gezonde relatie met je eigen lijden leidt vaker naar een begripvolle houding ten opzicht van anderen.

Activiteiten

"Sommige nieuwere benaderingen van zelfzorg benadrukken de waarde van zelfbewustzijn of opmerkzaamheid bij de clinicus. Er is groeiend data die aantoont dat zelfgewaarzijn in zichzelf beschermend is. Zelfgewaarzijn kan de clinicus in staat stellen om zeer aanwezig, gevoelig afgestemd, goed begrenzend en, het belangrijkst, oprecht te zijn voor iemand die lijdt. Dit in zelfs de meest stressvolle situaties en op een manier dat voor de clinicus mogelijk maakt zowel te ontvangen als te geven tijdens de klinische afspraak.
Michael Kearney and Radhule Weininger uit "Awake at the Bedside: Contemplative teachings on palliative and end-of-life care"