Ruimte voor voorbereiding op het sterven

Heb je te horen gekregen dat je (mogelijk) een korte levensverwachting hebt? Of ben je om andere redenen bezig met je eigen sterfelijkheid? Zoek je manieren om jezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op wat er komen gaat? Wij helpen je meer vertrouwd te raken met alle persoonlijke aspecten van het stervensproces en hoe je je daarop zo goed mogelijk voor kunt bereiden.

Zingeving bij sterven

Bij iedere fase van een ziekteproces kan je je afvragen: wat is nu écht belangrijk voor mij en de mensen om me heen? Wat maakt het leven dat er nog is (en was) zinvol? Hoe vind ik waardigheid hierin? Dat is voor iedereen uniek. Door hierover in gesprek te gaan kun je ontdekken wat je wilt doen in de tijd die je nog hebt en wat daarvoor nodig is. Op basis hiervan kan je bijvoorbeeld makkelijker de juiste medische keuzes maken.

Kan ik me voorbereiden op het sterven?

Het stervensproces is voor velen van ons een reis naar het onbekende. Toch is er een manier om je voor te bereiden hierop. Alle grote spirituele tradities hebben hierover iets te vertellen. Maar ook als je geen spiritueel pad volgt, kun je stappen nemen om je zaken goed af te ronden en vrede te sluiten met jezelf en anderen. En daarnaast vertrouwen te vinden in de natuurlijke loop van leven en sterven.

Zelfs als je een spirituele pad volgt kan het behulpzaam zijn om te onderzoeken hoe precies jouw geloof kracht of troost kan brengen in het aangezicht van de dood.

Bewust zijn van je eigen sterfelijkheid en daarnaar handelen kan een besef brengen van wat écht belangrijk is in je leven. Door steeds meer te leven volgens je diepste waarden en prioriteiten ervaar je rust en helderheid.

Hoe bereid ik me voor?

Tijdens onze gesprekken helpen we je om:

  • relaties op een goede manier af te ronden
  • je wensen op te schrijven en te delen met anderen (bijv. via een levenstestament)
  • gehechtheid aan dierbaren en materiële dingen los te laten
  • op een goede manier afscheid te nemen van dierbaren
  • met pijn, verdriet en angst om te gaan
  • zoveel mogelijk vrede te kunnen vinden op het moment van sterven

Wanneer zou ik hieraan moeten beginnen?

Het is nooit te vroeg om te beginnen met stilstaan bij het sterven. Leren sterven verrijkt ook het leven en vermindert angst – net als een reisverzekering rust brengt ook al weet je niet wanneer deze nodig zal zijn.
 
Alles wat je nodig hebt – vertrouwen, innerlijke rust, gehecht loslaten – om rustig te kunnen sterven, is ook behulpzaam in het omgaan met ziekte en onzekerheid. Daarom kan het juist heel behulpzaam zijn om je voor te bereiden terwijl je daar nog energie en ruimte voor hebt – ook als het heel onzeker is of je ziekte te genezen valt.
 
Elke dag maken we kleine “sterfmomenten” mee – het laatste woord van een gesprek, de laatste hap ontbijt, de overgang van dag naar nacht. Als we onder ogen kunnen zien dat de dood onlosmakelijk onderdeel is van het leven dan zal het veel natuurlijker voelen om daar aandacht voor te hebben.

Ik wil in gesprek gaan hierover. Wat moet ik doen?

 
 
Neem contact op met Annie Birken via annie@carespace.nl of 06-30342059 voor een vrijblijvend gesprek.

Wat zijn de kosten van een begeleidingstraject?

Ik hanteer een flexibel tarief – afhankelijk van jouw beurs – oplopend tot 75 per uur. Dankzij mensen die meer betalen kan ik ook mensen helpen die minder kunnen betalen.

“De dood is niet het tegenovergestelde van het leven, maar onderdeel ervan. ”
Haruki Murakami

Wil je meer weten over wat CareSpace voor jou kan betekenen?

Blijf op de hoogte van onze activiteiten

Op de hoogte blijven van onze trainingen, workshops, lezingen en andere activiteiten? Schrijf je nu in en ontvang 1x per maand een update.

Wanneer je je inschrijft ga je akkoord met ons privacy beleid. Na inschrijving kan je je altijd weer uitschrijven