Ruimte voor ondersteuning bij sterven

Zorg je voor iemand die binnenkort kan sterven? Je wilt alles doen om hun lijden zoveel mogelijk te verlichten – zowel fysiek als emotioneel. Tegelijkertijd kunnen je eigen angsten en ongemakken rondom het stervensproces geraakt worden. Bij Carespace leer je meer vertrouwd te raken met het proces van afscheid nemen van het leven en ook hoe je de stervende kunt ondersteunen hierin.

Zingeving bij sterven

Bij iedere fase van het ziekteproces kan je je afvragen: wat is nu écht belangrijk voor de stervende? Wat maakt het leven dat er nog is (en was) zinvol? Hoe vinden ze en hoe vind ik zelf waardigheid hierin? Dat is voor iedereen uniek. Wat wij zelf heel belangrijk vinden in het leven is misschien voor een ander niet relevant. De kunst is om naast de stervenden te lopen en onze eigen agenda opzij te zetten.

Hoe bereid ik me voor op het sterven?

Hierbij stilstaan kan op ieder moment van je leven. Je hoeft niet ongeneeslijk ziek of oud te zijn. Bewust zijn van je eigen sterfelijkheid en daarnaar handelen kan een besef brengen van wat écht belangrijk is in je leven. Door steeds meer te leven volgens je diepste waarden en prioriteiten ervaar je rust en helderheid. Door zelf te reflecteren op wat je eigen wensen zijn kun je ook makkelijker ruimte maken voor een ander om hierbij stil te staan.

Activiteiten

Simple compassion practices to evoke protection, healing and support for ourselves and others. Suitable for care professionals, family caregivers and anyone interested in practising compassion in their life and work. Each week we do a different compassion practice offering healing, comforting presence and forgiveness for ourselves and others. Afterwards…
Een verrassend goed gesprek over de dood! Het is niet altijd eenvoudig om het onderwerp van de dood bespreekbaar te maken, ook al is het onderdeel van ieder leven. Bij een Death Café kun je in een veilige en ongedwongen setting openlijk met anderen spreken over dit onderwerp. Iedereen…
It’s not always easy to bring up the subject of death or loss in conversation, even though it’s a part of everyone’s life. At a Death Café gathering you can talk openly with others in a safe and relaxed setting. Everyone is welcome to join us for something to…

Luistersupport

Wil je met iemand je verhaal delen? Hoe het voor je is om betrokken te zijn bij iemand die gaat sterven, wat je meemaakt, waar je je zorgen over maakt.

Bij onze werkwijze vind je meer informatie over luistersupport.

“De dood is niet het tegenovergestelde van het leven, maar onderdeel ervan. ”
Haruki Murakami

Waarbij kunnen we je ondersteunen in jouw zorg voor anderen?

Blijf op de hoogte van onze activiteiten

Op de hoogte blijven van onze trainingen, workshops, lezingen en andere activiteiten? Schrijf je nu in en ontvang 1x per maand een update.

Wanneer je je inschrijft ga je akkoord met ons privacy beleid. Na inschrijving kan je je altijd weer uitschrijven