Ruimte voor (zelf)compassie

Zorgen voor anderen over langere periodes is niet makkelijk vol te houden. Als we teveel meevoelen met pijn of verdriet (empathie) leidt dit tot burnout. Als we te weinig aandacht voor onze eigen behoeftes hebben, wordt de zorg zwaar en onbevredigend. Compassie, aan de andere kant, geeft energie en veerkracht.

Compassie

We kennen allemaal situaties waarin we het moeilijk vinden om sympathie op de brengen voor een ander.  Of juist om afstand te nemen van het probleem of verdriet van een ander. Compassietraining verdiept je begrip van jezelf en de ander en van wat werkelijk nodig is. Het versterkt je gevoel van betrokkenheid, zonder dat je andermans problemen op je neemt. Compassie kan ook betekenis geven aan pijnlijke situaties, waardoor we ze makkelijker kunnen accepteren.

Methoden

De stapsgewijze training in compassie begint met vriendelijk voor jezelf zijn en kent vele praktische toepassingen.

Liefdevolle vriendelijkheid voor jezelf en anderen

Voor het ontwikkelen van onvoorwaardelijke waardering en een gevoel van warmte voor jezelf en anderen.

Gedeelde menselijkheid

Als we moeite hebben om de ander te begrijpen of met de ander te communiceren, helpt het om te focussen op wat je met die persoon gemeen hebt, in plaats van op de verschillen.

In de schoenen van een ander staan

Wat heeft de ander werkelijk nodig? Het kan – om welke reden dan ook – soms moeilijk zijn om dit te ontdekken. Dan helpt het om in gedachten jezelf in de plaats van de ander te stellen.

Compassie voor jezelf en je omgeving

Tonglen is een eeuwenoude methode voor het opwekken van compassie, waarmee je lijden en negativiteit in iets behulpzaams kunt veranderen. Zo ondermijn je je afkeer voor moeilijke of pijnlijke situaties en je neiging om je vast te klampen aan een gunstige resultaat.

"Compassie is geen relatie tussen de genezer en de gewonden. Het is een relatie tussen gelijken. Alleen als we onze eigen duisternis goed kennen, kunnen we aanwezig zijn met de duisternis van anderen. Compassie wordt echt als we onze gedeelde menselijkheid herkennen."
Pema Chödrön

Meer over onze werkwijze

Blijf op de hoogte van onze activiteiten

Op de hoogte blijven van onze trainingen, workshops, lezingen en andere activiteiten? Schrijf je nu in en ontvang 1x per maand een update.

Wanneer je je inschrijft ga je akkoord met ons privacy beleid. Na inschrijving kan je je altijd weer uitschrijven