Ruimte voor zorg in de laatste levensfase

Zorg in de laatste levensfase betekent “er zijn” voor mensen in de meest kwetsbare periode van hun leven. Zorg met compassie, aandacht en gewaarzijn is dan onmisbaar. Wij bieden training in mindfulness, meditatie en compassiemethoden, voor een effectieve benadering in de hospice en palliatieve zorg.

Mindfulness en compassie in de palliatieve zorg

3-daagse intensieve training in spirituele zorgvaardigheden

De “Richtlijn zingeving en spiritualiteit in de palliatieve zorg” onderstreept het belang van open, ondersteunende communicatie met patiënten over spirituele onderwerpen. Het gaat over “bereid zijn om af te stemmen op en er te zijn voor de patiënt, te luisteren, niet oplossen, maar met de patiënt in gesprek te gaan over de thema’s waarover hij denkt of mee worstelt.” In deze praktijk gerichte training staan we stil bij onze eigen houding ten opzichte van ziekte en dood. We onderzoeken welke thema’s kunnen spelen voor een patiënt in de palliatieve fase. Daarnaast hebben we aandacht voor hoe we de patiënt kunnen ondersteunen in het zoeken naar eigen hulpbronnen om betekenis, hoop of kracht te vinden. We ervaren ook hoe mindfulness en compassie training waardevolle hulpmiddelen zijn om open en aanwezig te kunnen zijn.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

Communicatie: hoe we betekenisvol contact aangaan met patiënten, cliënten en familieleden

Spirituele zorg: het in kaart brengen van en inspelen op behoeften op het gebied van zingeving, relaties met anderen, betekenis geven aan lijden en angst voor de dood

Zelf-reflectie: onze eigen angsten en ongemakken rondom ziekte en sterven

Werkwijze

In deze training maken we gebruik van korte presentaties, geleide reflecties, discussies in kleine en grote groepen, mindfulness en compassie oefeningen, luisteroefeningen en het delen van ervaringen. Deze training is heel geschikt voor professionele zorg- en hulpverleners en getrainde vrijwilligers in de palliatieve zorg.

Trainers

Annie Birken en Chantal Bergers

Accreditatie

Informeer naar de mogelijkheden voor accreditatie voor uw beroepsgroep.

Incompany

Heeft u interesse in deze training voor uw eigen team? Neem dan contact op voor een vrijblivende offerte.

Deze training is onderdeel van het internationale Authentic Presence trainingsprogramma.

Kijk op www.authentic-presence.org voor meer informatie over het Certificate in Contemplative End-of-Life Care.

“Onze effectiviteit als helers wordt bepaald door onze openheid, zelf-gewaarzijn en capaciteit voor radicale aanwezigheid. Het is hoe we aanwezig zijn voor anderen wat telt.”
Dr. Balfour Mount

Wil je meer weten over wat CareSpace voor jou kan betekenen?

Blijf op de hoogte van onze activiteiten

Op de hoogte blijven van onze trainingen, workshops, lezingen en andere activiteiten? Schrijf je nu in en ontvang 1x per maand een update.

Wanneer je je inschrijft ga je akkoord met ons privacy beleid. Na inschrijving kan je je altijd weer uitschrijven