Laat niemand met lege handen staan

Welkom bij de eerste blogpost van CareSpace! Een goed moment om stil te staan bij wie we zijn en wat we willen betekenen voor mensen die zorg hebben voor anderen. Dat doe ik aan de hand van één van onze motto’s:
‘Laat niemand met lege handen staan naast het bed van een zieke of stervende.’
Onze grote wens is dat iedereen leert met vertrouwen en rust een ander bij te staan, zelfs als er groot verdriet of lijden is. Dat we vertrouwen leren hebben in de processen van ziekte, aftakeling, verlies en sterven als natuurlijke onderdelen van het leven. Dat we weten wat we kunnen betekenen voor een ander, zelfs als er niets te doen valt, behalve aanwezig zijn. Maar ook dat we goed voor onszelf zorgen, onszelf inspireren en motiveren. Zodat we de zorg niet alleen volhouden, maar er ook voldoening en energie uit halen. Onze wens is dat CareSpace hier de ruimte voor biedt. De onderwerpen die ik in mijn blogs aan bod wil laten komen zijn heel divers – het is bijna onmogelijk om dit hier samen te vatten. Het gaat om thema’s die te maken hebben met eigen worstelingen, zoals: hoe hou ik de zorg voor anderen vol? Waar haal ik mijn inspiratie en energie vandaan? Wat maakt het aanzien van zoveel lijden voor mij draaglijker? Hoe vind ik balans tussen alle emoties, reacties en behoeftes van iedereen? Maar ook thema’s die over de ander gaan: hoe kan ik iemand die te maken heeft met een verlies, een zware diagnose, of sterven het beste ondersteunen? Wanneer ben ik écht voor de ander bezig en wanneer spelen mijn eigen angsten een rol? We hopen deze onderwerpen meer bespreekbaar te maken, zodat ze een natuurlijker onderdeel van ons dagelijks leven kunnen worden. Dit zijn ook de onderwerpen die we behandelen in al onze trainingen en activiteiten, of het nu cursussen en themadagen zijn voor zorgprofessionals, Time Out sessies voor mantelzorgers, of supportgroepen voor rouwenden. Ik heb een lijst met slogans gemaakt die al een smaak van de verschillende thema’s geven. Het zijn slogans om over na te denken: ben je ‘t ermee eens? Of ben je benieuwd en wil je er meer over lezen? Volg onze blogposts en laat weten wat het met je doet!

Zorgen met compassie

Zorg met intentie kan betekenisvolle zorg zijn. Zorg voor de zorgverlener is óók zorg voor de ander.

Compassie biedt bescherming tegen burnout.

Zorgen met respect

Iedereen heeft eigen levenswijsheid. We hoeven mensen niet te redden. Een mens is altijd waardig wanneer we zien dat hij/zij meer is dan alleen zijn/haar hun lijden.

Zorgen met aandacht

Een luisterend oor werkt vaak beter dan goed advies.

  Een goede zorgverlener is aandachtig, gewaar en ontspannen. Meditatie is jezelf trainen in deze kwaliteiten. Ik verheug me er al op de komende maanden over deze onderwerpen te schrijven! Annie Birken oprichter CareSpace
Picture of Annie Birken

Annie Birken

Met het aanbod van CareSpace heb ik één grote wens: dat iedereen de ondersteuning en tools mag hebben om met verlies, ziekte en sterven om te kunnen gaan.

Deel dit bericht

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Blijf op de hoogte van onze activiteiten

Op de hoogte blijven van onze trainingen, workshops, lezingen en andere activiteiten? Schrijf je nu in en ontvang 1x per maand een update.

Wanneer je je inschrijft ga je akkoord met ons privacy beleid. Na inschrijving kan je je altijd weer uitschrijven