Wat is CareSpace?

Ik zat laatst te reflecteren op onze naam – CareSpace. Wat is CareSpace eigenlijk? Letterlijk “zorg ruimte” of misschien beter “ruimte voor zorg”. We vonden de naam zo leuk omdat het voor ons de essentie overbracht van wat we willen bieden in onze trainingen en ondersteuning. Wat betekent ruimte voor zorg dan? En hoe maak je ruimte in het zorgen voor anderen? Ik kwam met een lijst: luisteren, humor, vertragen, niet meteen een oplossing bieden, ontspanning. Luisteren Als we luisteren maken we ruimte voor de beleving van de ander. Als we ook naar onszelf luisteren maken we ruimte om te merken wat de ander met ons doet. “Vertel wat je vandaag hebt meegemaakt. Humor De prachtigste definitie van humor die ooit heb gehoord is: humor is ruimte vinden waar geen ruimte is. De spanning van de zorgen breken met een buikschuddende lach. “U was toch altijd dol op Laurel en Hardy?!” Vertragen Door iets wat langzamer te doen vallen dingen meer op – er is ruimte voor wat er speelt op dat moment.  “Ik zie dat het waterkannetje leeg is  – misschien heeft u dorst?” Niet meteen met een oplossing komen Als we ruimte laten voor stilte komen mensen vaak met hun eigen oplossingen voor een probleem. Vraag door. “Wat heeft u in het verleden geholpen in moeilijke situaties?” Ontspannen Door stress ervaren we minder ruimte – we vinden dat we geen tijd hebben voor een ander. Als we relaxt zijn ervaren we dat we meer tijd hebben. “Ik neem drie diepe ademhalingen voordat ik uw deur in ga.” Waar ervaar ik zelf ruimte in de zorg voor anderen? In meditatie. In het open laten vallen van mijn geest waardoor ik eenvoudig aanwezig ben. In die uitgestrektheid is er ruimte voor alles. Voor alles wat de ander deelt, voor mijn eigen reactie, voor chaos, voor rust. Soms zegt de ander: met jou kan ik de dingen verwerken, met jou durf ik dit te onderzoeken. Wat ze bedoelen vermoed ik, is: in deze ruimte kan ik de dingen verwerken, in deze ruimte durf ik dit te onderzoeken. Care. Space. Ruimte voor zorg.
Picture of Annie Birken

Annie Birken

Met het aanbod van CareSpace heb ik één grote wens: dat iedereen de ondersteuning en tools mag hebben om met verlies, ziekte en sterven om te kunnen gaan.

Deel dit bericht

Facebook
LinkedIn
Twitter
WhatsApp

Blijf op de hoogte van onze activiteiten

Op de hoogte blijven van onze trainingen, workshops, lezingen en andere activiteiten? Schrijf je nu in en ontvang 1x per maand een update.

Wanneer je je inschrijft ga je akkoord met ons privacy beleid. Na inschrijving kan je je altijd weer uitschrijven